Menu Sluiten

Opleiding voor opleiders: De kracht van reflectie en opleidingsdidactiek

Naar aanleiding van het nieuwe boek ‘De kracht van reflectie’ verzorgen Fred Korthagen en Ellen Nuijten een praktijkgerichte cursus voor lerarenopleiders (zowel instituutsopleiders als schoolopleiders/coaches). In deze cursus van vier dagen leren de deelnemers kennis en vaardigheden voor het bevorderen van reflectie bij (aanstaande) leraren en wordt aandacht besteed aan opleidingsdidactische principes om deze leerprocessen te ondersteunen. De cursus wordt afgerond met een supervisiemiddag in een groep van ca. 6 deelnemers.

Centrale vragen:

  • Hoe kan in de lerarenopleiding het reflecteren op een ervaringsgerichte manier geïntroduceerd en verdiept worden, zodat reflectie aantrekkelijk en betekenisvol wordt voor studenten?
  • Welke coachingsvaardigheden zijn van belang bij het ondersteunen van reflectie?
  • Hoe kan een leerlijn voor reflectie vorm krijgen in de opleiding?

In de cursus wordt ook aandacht besteed aan de vraag hoe in opleidingsgroepen gewerkt kan worden aan de persoonlijke professionele ontwikkeling van leraren, met behulp van (kern)reflectie en het ui-model.

Doel en opbrengst:

Deelname aan deze cursus vergroot de effectiviteit van de deelnemers in het ondersteunen van (kern)reflectieprocessen bij (aanstaande) leraren, bij collega-opleiders en bij zichzelf, en ontwikkelt opleidingsdidactische competenties voor het vormgeven aan het leren reflecteren in de lerarenopleiding. Zie voor een inhoudelijk overzicht van de cursus de cursusbeschrijving.

 

Het combinatiemodel:

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit lerarenopleiders van opleidingsinstituten en schoolopleiders, alsmede werkplekcoaches die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van (kern)reflectie en in opleidingsdidactiek.

Cursusleiding

De cursus wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Cursusprijs

De cursusprijs is € 1495,- voor de vierdaagse cursus en een supervisiemiddag. Hierbij is geen overnachting inbegrepen.

Locatie

De cursusdagen worden gegeven in conferentiecentrum Kaap Doorn in Doorn, de supervisiemiddag in Utrecht.

Data

De eerstvolgende cursus start in december 2020. Er zijn vier cursusbijeenkomsten op de vrijdagen 4 december 2020, 22 januari 2021, 5 maart 2021 en 26 maart 2021 (van 9.30 tot 17.00 uur), gevolgd door een supervisiemiddag in een deelgroep op dinsdag of woensdag. Voor de supervisiemiddag kan gekozen worden voor 7 april, 14 april of  20 april 2021 (van 13.30 tot 16.30 uur). In de periodes tussen de cursusdagen wordt het geleerde toegepast in de eigen praktijk, wordt daarop gereflecteerd en literatuur gelezen. Tussen de cursusdagen 3 en 4 doen de deelnemers eenmaal intervisie in een klein groepje.