Menu Sluiten

Opleiding voor opleiders: De kracht van reflectie en opleidingsdidactiek

"Dank voor de vele inspiratie, warmte en grondigheid in de hele cursus. Ik kon
mede dankzij deze cursus mijn leerproces versnellen en verdiepen.
Ik hoop nog vele anderen te kunnen ‘besmetten’ met dit gezonde virus."

Piet Buyse, docent lerarenopleiding Arteveldehogeschool, België

Naar aanleiding van het boek ‘De kracht van reflectie’ verzorgden Fred Korthagen en Ellen Nuijten in de afgelopen jaren verschillende keren een praktijkgerichte cursus voor lerarenopleiders (zowel instituutsopleiders als schoolopleiders/coaches).

In deze cursus van vier dagen leren de deelnemers kennis en vaardigheden voor het bevorderen van reflectie bij (aanstaande) leraren en wordt aandacht besteed aan opleidingsdidactische principes om deze leerprocessen te ondersteunen. De cursus wordt afgerond met een supervisiemiddag in een groep van 5 à 6 deelnemers.

Centrale vragen:

  • Hoe kan in de lerarenopleiding het reflecteren op een ervaringsgerichte manier geïntroduceerd en verdiept worden, zodat reflectie aantrekkelijk en betekenisvol wordt voor studenten?
  • Welke coachingsvaardigheden zijn van belang bij het ondersteunen van reflectie?
  • Hoe kan een leerlijn voor reflectie vorm krijgen in de opleiding?

In de cursus wordt ook aandacht besteed aan de vraag hoe in opleidingsgroepen gewerkt kan worden aan de persoonlijke professionele ontwikkeling van leraren, met behulp van (kern)reflectie en het ui-model.

Doel en opbrengst:

Deelname aan deze cursus vergroot de effectiviteit van de deelnemers in het ondersteunen van (kern)reflectieprocessen bij (aanstaande) leraren, bij collega-opleiders en bij zichzelf, en ontwikkelt opleidingsdidactische competenties voor het vormgeven aan het leren reflecteren in de lerarenopleiding. Zie voor een inhoudelijk overzicht van de cursus de cursusbeschrijving.

Het combinatiemodel:

Hieronder staat een video-tutorial voor opleiders. Meer video-tutorials (ook geschikt voor studenten) staan hier.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit lerarenopleiders van opleidingsinstituten en schoolopleiders, alsmede werkplekcoaches die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van (kern)reflectie en in opleidingsdidactiek.

Cursusleiding

De cursus wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Cursusprijs

De cursusprijs is € 1495,- voor de vierdaagse cursus en een supervisiemiddag. Hierbij is geen overnachting inbegrepen.

Locatie

De cursusdagen worden gegeven in conferentiecentrum Kaap Doorn in Doorn, de supervisiemiddag in Utrecht.

Data

Deze cursus is tweemaal gegeven in de periode 2019-2022 (steeds vier cursusbijeenkomsten op vrijdagen, steeds van 9.30 tot 17.00 uur, gevolgd door een supervisiemiddag in een deelgroep). In de periodes tussen de cursusdagen werd het geleerde toegepast in de eigen praktijk, wordt daarop gereflecteerd en literatuur gelezen. Tussen de cursusdagen 3 en 4 deden de deelnemers eenmaal intervisie in een klein groepje.
Deze cursus wordt op dit moment niet als open-inschrijvingscursus aangeboden, maar wel in verkorte vorm voor teams van opleiders/werkbegeleiders op locatie (in-company), en eventueel met een specifiek focus (bijv. competentieontwikkeling t.a.v. kernreflectie/krachtgericht coachen). Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.

Reacties van deelnemers

- Ik heb zo veel geleerd, het is gigantisch!
- Jullie krijgen voor elkaar dat iedereen enthousiast is.
- Het voorleven van wat jullie aan ons leren, werkt supergoed.
- Jullie hebben als trainers veel warmte en nemen mensen mee.