Menu Sluiten

Opleiding voor opleiders: De kracht van reflectie en opleidingsdidactiek

Naar aanleiding van het nieuwe boek ‘De kracht van reflectie’ verzorgen Fred Korthagen en Ellen Nuijten een praktijkgerichte cursus voor lerarenopleiders (zowel instituutsopleiders als schoolopleiders/coaches). In deze cursus van vier dagen leren de deelnemers kennis en vaardigheden voor het bevorderen van reflectie bij (aanstaande) leraren en wordt aandacht besteed aan opleidingsdidactische principes om deze leerprocessen te ondersteunen. De cursus wordt afgerond met een supervisiemiddag in een groep van ca. 6 deelnemers.

Centrale vragen:

  • Hoe kan in de lerarenopleiding het reflecteren op een ervaringsgerichte manier geïntroduceerd en verdiept worden, zodat reflectie aantrekkelijk en betekenisvol wordt voor studenten?
  • Welke coachingsvaardigheden zijn van belang bij het ondersteunen van reflectie?
  • Hoe kan een leerlijn voor reflectie vorm krijgen in de opleiding?

In de cursus wordt ook aandacht besteed aan de vraag hoe in opleidingsgroepen gewerkt kan worden aan de persoonlijke professionele ontwikkeling van leraren, met behulp van (kern)reflectie en het ui-model.

Doel en opbrengst:

Deelname aan deze cursus vergroot de effectiviteit van de deelnemers in het ondersteunen van (kern)reflectieprocessen bij (aanstaande) leraren, bij collega-opleiders en bij zichzelf, en ontwikkelt opleidingsdidactische competenties voor het vormgeven aan het leren reflecteren in de lerarenopleiding. Zie voor een inhoudelijk overzicht van de cursus de cursusbeschrijving.

 

Het combinatiemodel:

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit lerarenopleiders van opleidingsinstituten en schoolopleiders, alsmede werkplekcoaches die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van (kern)reflectie en in opleidingsdidactiek.

Cursusleiding

De cursus wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Cursusprijs

De cursusprijs is € 1395,- voor de vierdaagse cursus en een supervisiemiddag, inclusief koffie, thee, lunches (op de vier cursusdagen) en een reader. Hierbij is geen overnachting inbegrepen.

Locatie

De cursusdagen worden gegeven in conferentiecentrum Kaap Doorn in Doorn, de supervisiemiddag in Utrecht.

Data

Het traject bestaat uit vier cursusdagen op vrijdag 13 december 2019, vrijdag 24 januari 2020, vrijdag 7 februari 2020 en vrijdag 13 maart 2020 (van 9.30 tot 17.00 uur), gevolgd door een supervisiemiddag in een deelgroep. Voor de supervisiemiddag kan gekozen worden uit 27 maart, 1 april en 8 april 2020 (van 13.30 tot 16.30 uur). In de periodes tussen de cursusdagen wordt het geleerde toegepast in de eigen praktijk, wordt daarop gereflecteerd en literatuur gelezen. Tussen de cursusdagen 3 en 4 doen de deelnemers eenmaal intervisie in een klein groepje.

DEZE CURSUS  IS VOLGEBOEKT. Mogelijk wordt de cursus in 2020 nogmaals aangeboden. Stuur ons s.v.p. een berichtje als u daarover op de hoogte gehouden wilt worden. Dat kan via de contactpagina.