Menu Sluiten

Cursus Zijnsgericht coachen (niveau 2)

De vervolgcursus Zijnsgericht coachen sluit aan bij het boek Zijnsgericht coachen (hoewel het niet noodzakelijk is om dit boek eerst te lezen). De cursus bouwt voort op de principes uit de cursus Krachtgericht coachen. Centraal staan contact in het hier-en-nu en werken op de diepere lagen van het ui-model. De cursus bevordert universeel gewaarzijn, sensitiviteit, innerlijke wijsheid en vitale energie, op basis van inzichten uit de westerse en oosterse psychologie. Theorie en praktijk gaan hand in hand, evenals persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Het traject bestaat uit een tweedaagse, gevolgd door drie vrijdagen met in de tussenliggende periodes toepassing van het geleerde, lezen van literatuur en intervisie. De cursus wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Enkele thema's

 • Leren observeren van lichaamstaal en intuitief waarnemen
 • Mindfulness en presence en de verbinding met het dagelijks werk/leven
 • Egostructuren (vasana's) versus kernpotentieel
 • Integratie van denken, voelen, willen, doen en Zijn
 • Tastbaar/voelbaar maken van diepere kernwaarden, energieen en blokkades middels verschillende technieken uit de positieve psychologie, Gestalt, psychosynthese, de Diamantbenadering van Almaas en oosterse wijsheidstradities
 • De kracht van de kern laten doorstromen in de persoonlijkheid
 • Werken met imaginatietechnieken en opstellingen in de ruimte
 • Hanteren van overdracht en tegenoverdracht
 • Vertrouwen op het innerlijk weten en de creatiekracht van het universum

De 3 B’s

Centraal in de cursus Zijnsgericht coachen staan de drie B’s:

 1. Being: weten wie je bent en zijn wie je bent, met gebruikmaking van jouw unieke kwaliteiten;
 2. Becoming: je jouw toekomst herinneren en de beweging van binnenuit volgen;
 3. Barriers: omgaan met fundamentele externe en interne psychologische krachten (vasana's) die een belemmering vormen voor jouw weg.

In de afstemming op de 3 B's zijn presence en mindfulness van belang.
In de cursus leren de deelnemers via verschillende werkvormen om meer vanuit gewaarzijn aanwezig te zijn in het leven van alledag.

cover boek Zijnsgericht coachen

Cursusleiding

Deze cursus, die een vervolg is op de cursus Krachtgericht coachen, wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Cursusprijs

De cursusprijs is € 1495,- (excl. eventuele overnachting)

Locatie

Een conferentiecentrum in het midden van Nederland.

Evaluaties

Zie de evaluatiegegevens en een filmpje met reacties van deelnemers onderaan deze webpagina.

Deelnemen?

Deelname is mogelijk voor wie eerder de basiscursus Krachtgericht coachen volgde.
De lopende cursus Zijnsgericht coachen wordt gegeven op 15 en 16 januari 2021, 12 februari 2021, 12 maart 2021 en 16 april 2021. Deze cursus is al begonnen. Inschrijving is niet meer mogelijk.

De volgende cursus Zijnsgericht coachen wordt gegeven op 4 en 5 februari 2022, 11 maart 2022, 8 april 2022 en 20 mei 2022. Ervan uitgaande dat de coronacrisis dan voorbij is, wordt deze cursus gegeven in conferentiecentrum Kaap Doorn in Doorn. Inschrijven

Cursusdeelnemers aan het woord

Evaluaties

De vorige vier cursussen Zijnsgericht Coachen scoorden bij de evaluatie gemiddeld maar liefst 4,9 op een 5-punts-schaal!
De laatste cursus kreeg zelfs de hoogst mogelijke score (5), evenals de trainers (5), ondanks dat een deel van de cursus online moest worden gegeven.
Uit e-mails van deelnemers:

"Voor mij is deze cursus een ervaring geweest die mij op vele vlakken verrijkt heeft. Ik geniet elke dag van de opbrengsten van deze cursus." (Edwin Harms)

"De cursus Zijnsgericht coachen is voor mij levens-veranderend geweest. Dat heb ik in januari al laten weten. Maar nu zijn we een jaartje verder en het effect is er nog steeds. Mijn leven is wezenlijk veranderd. En daar ben ik bijzonder dankbaar voor."
(Heidi Verlinden)