Menu Sluiten

Cursus Zijnsgericht coachen (niveau 2)

Hoe kun je mensen op een dieper niveau coachen en hen in contact brengen met hun kern, voorbij aangeleerde overlevingspatronen en overtuigingen?
De vervolgcursus Zijnsgericht coachen gaat veel dieper dan de basiscursus en richt zich niet alleen op coachingsvaardigheden, maar ook op de persoonlijke groei van de deelnemers. Hoe diepgaand je een ander kunt coachen wordt namelijk bepaald door je eigen staat van Zijn als coach.

De vervolgcursus sluit aan bij het boek Zijnsgericht coachen (hoewel het niet noodzakelijk is om dit boek eerst te lezen). De cursus bouwt voort op de principes uit de cursus Krachtgericht coachen, maar nu staan contact in het hier-en-nu en werken op de diepere lagen van het ui-model centraal. Daarbij wordt geoefend met een bereed scala aan krachtige technieken die veel dieper gaan dan in de basiscursus.
De cursus bevordert universeel gewaarzijn, sensitiviteit, innerlijke wijsheid en vitale energie, op basis van inzichten uit de westerse en oosterse psychologie. Theorie en praktijk gaan hand in hand, evenals persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Het traject bestaat uit een tweedaagse, gevolgd door drie vrijdagen met in de tussenliggende periodes toepassing van het geleerde, lezen van literatuur en intervisie. De cursus wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Enkele thema's

 • Leren observeren van lichaamstaal en intuitief waarnemen
 • Mindfulness en presence en de verbinding met het dagelijks werk/leven
 • Egostructuren (vasana's) versus kernpotentieel
 • Integratie van denken, voelen, willen, doen en Zijn
 • Tastbaar/voelbaar maken van diepere kernwaarden, energieen en blokkades middels verschillende technieken uit de positieve psychologie, Gestalt, psychosynthese, de Diamantbenadering van Almaas en oosterse wijsheidstradities
 • De kracht van de kern laten doorstromen in de persoonlijkheid
 • Werken met imaginatietechnieken en opstellingen in de ruimte
 • Hanteren van overdracht en tegenoverdracht
 • Vertrouwen op het innerlijk weten en de creatiekracht van het universum

De 3 B’s

Centraal in de cursus Zijnsgericht coachen staan de drie B’s:

 1. Being: weten wie je bent en zijn wie je bent, met gebruikmaking van jouw unieke kwaliteiten;
 2. Becoming: je jouw toekomst herinneren en de beweging van binnenuit volgen;
 3. Barriers: omgaan met fundamentele externe en interne psychologische krachten (vasana's) die een belemmering vormen voor jouw weg.

In de afstemming op de 3 B's is gewaarzijn de sleutel. In de cursus leren de deelnemers via verschillende werkvormen om meer vanuit gewaarzijn aanwezig te zijn in het leven van alledag.

cover boek Zijnsgericht coachen

Cursusleiding

Deze cursus, die een vervolg is op de cursus Krachtgericht coachen, wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Cursusprijs

De cursusprijs is € 1495,- (excl. eventuele overnachting)

Locatie

Een conferentiecentrum in het midden van Nederland.

Evaluaties

Zie de evaluatiegegevens en een filmpje met reacties van deelnemers onderaan deze webpagina.

Deelnemen?

Deelname is mogelijk voor wie eerder de basiscursus Krachtgericht coachen volgde.
De volgende cursus Zijnsgericht coachen wordt gegeven op vrijdag 12 en zaterdag 13 januari 2024 en op de vrijdagen 2 februari, 1 maart en 12 april 2024 (steeds van 9.30 tot 17.00 uur).
N.B. Deze cursus is volgeboekt. Inschrijving voor de wachtlijst is mogelijk. Je hebt dan nog kans op een cursusplaats, namelijk als we een annulering binnenkrijgen. En we informeren je in ieder geval zodra een volgende cursus Zijnsgericht coachen gepland is. Bovendien krijg je voorrang als de inschrijving daarvoor geopend is.

Video-presentatie van Fred Korthagen en Ellen Nuijten over het boek Zijnsgericht coachen

Cursusdeelnemers aan het woord

Evaluaties

De vorige vier cursussen Zijnsgericht Coachen scoorden bij de evaluatie gemiddeld maar liefst 4,9 op een 5-punts-schaal!
Uit e-mails van deelnemers:

"Voor mij is deze cursus een ervaring geweest die mij op vele vlakken verrijkt heeft. Ik geniet elke dag van de opbrengsten van deze cursus." (Edwin Harms)

"De cursus Zijnsgericht coachen is voor mij levens-veranderend geweest. Dat heb ik in januari al laten weten. Maar nu zijn we een jaartje verder en het effect is er nog steeds. Mijn leven is wezenlijk veranderd. En daar ben ik bijzonder dankbaar voor."
(Heidi Verlinden)