Menu Sluiten

Cursus Presence in professionele relaties

Dive into the unknown

Fred Korthagen en Ellen Nuijten bieden een vervolgcursus aan van drie vrijdagen voor mensen die behoefte hebben aan diepgaande persoonlijke en professionele groei. De cursus is bedoeld voor onze oud-cursisten die in ieder geval de cursus Zijnsgericht coachen hebben gevolgd. Het uitgangspunt is dat je vanuit hier-en-nu-gewaarzijn en relationele sensitiviteit nieuwe mogelijkheden kunt aanboren voor verbinding, groei en heling.

Het thema

Hoe kun je in professionele relaties voorbij gewoontepatronen gaan en je openen voor inspirerende mogelijkheden die zich hier-en-nu aandienen? Hoe krijg je frisse energie in interacties? Hoe kun je effectief omgaan met verschillen in opvattingen en met belemmerende vormen van reactiviteit? Dit vraagt om presence: het vanuit een ruim gewaarzijn aanwezig zijn bij jezelf en de ander en contact maken vanuit diepere Zijns-lagen.

In deze cursus leer je, onder andere via de weg van het lichaam en het voelen, om sensitiever te worden voor belemmerende gewoontepatronen bij jezelf en de ander. Vanuit een groeiend relationeel gewaarzijn vind je nieuwe mogelijkheden om universele kwaliteiten zoals liefde, ruimte, vreugde, innerlijk weten en creatiekracht aan te boren en bewust mee te laten doen in professionele relaties. Je ontdekt hoe zich vanuit presence en Inter-Zijn een nieuwe ontmoetingsruimte opent.

We werken in deze cursus op twee niveaus: verdieping van je eigen presence en het ondersteunen van de presence van degenen met wie je werkt, bijvoorbeeld coachees, collega’s of leerlingen. Zo leer je hoe je in begeleidings- of teamprocessen anderen kunt ondersteunen bij het vinden van hun bron en hun diepste kwaliteiten die voor handen zijn in het hier-en-nu.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit mensen die eerder de cursus Zijnsgericht coachen hebben gevolgd.

Inhouden

We werken in deze cursus vanuit thema’s die zich hier-en-nu aandienen bij de deelnemers en bij hun begeleiding van anderen. We verdiepen dit met principes en concepten zoals:

  • Presence en belemmeringen voor presence;
  • Relationeel gewaarzijn benutten voor effectieve interventies;
  • Trauma-reflexen en traumaverwerking (‘van reflex naar respons’);
  • Waarnemen van flow en belemmeringen in het lichaam;
  • Gevoelig worden voor pro-activiteit versus reactiviteit;
  • Het CAVAL-model gebruiken;
  • Universele flow en thuiskomen in universele kwaliteiten (‘the returning process’);
  • Inter-Zijn, energietransmissie en resonantie;
  • Overdracht en tegenoverdracht leren hanteren en werkbaar maken;
  • Parallelle processen herkennen en leren benutten;

Aanbevolen boeken zijn:

- B.L. Fredrickson (2018). Liefde 2.0: De kracht van positieve verbondenheid. Lannoo.
- G. Kohlrieser (2016). Laat je niet gijzelen. Witsand.

Zie voor een uitgebreider overzicht van de cursus de cursusbeschrijving.

Cursusleiding

De cursus wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Cursusprijs

De cursusprijs bedraagt € 895,- voor de driedaagse cursus.

Data

De cursus wordt werd gegeven tussen januari en maart 2024. Als je geïnteresseerd bent om mee te doen met de volgende cursus (waarschijnlijk in 2025): stuur ons een berichtje via de contactpagina. Dan informeren we je zodra de volgende cursusdata aangekondigd worden. Bovendien krijg je dan voorrang bij inschrijving.