Menu Sluiten

Cursus 'De Reis van de Held' (niveau 3)

Nog een paar plaatsen beschikbaar!

Deze cursus is een vervolg op de cursus Zijnsgericht coachen en bestaat uit vijf dagen in een groep van maximaal 18 deelnemers. De focus ligt op - in verbinding met de wereld om je heen -  nog meer worden wie je bent, door te leven vanuit jouw persoonlijke missie en het leren hanteren van fundamentele obstakels en demonen op je weg. De deelnemers leren anderen te ondersteunen bij dit individuatieproces.

Het thema

Ieder mens komt in zijn leven het spanningsveld tegen tussen aanpassing aan de omgeving en het autonoom vormgeven aan wie hij of zij is. Hoe vind je op je levensweg - vanuit verbondenheid en autonomie - de koers die echt bij jou past? Hoe ga je om met tegenwerking en met je innerlijke demonen? Joseph Campbell noemde dit 'De Reis van de Held' en zag die als het universele menselijke verhaal, met daarin bepaalde archetypische fases en verschijnselen.

Doel en opbrengsten

Deelname aan deze cursus vergroot de effectiviteit van de deelnemers in hun dagelijks functioneren, zowel in werk als privé. De cursus biedt een ‘landkaart’, met inzichten over de verschillende stadia in de reis van de held en een verscheidenheid aan praktische aanpakken die helpen om je af te stemmen op de roep van de kern en belemmeringen te overwinnen. Deze kun je ook gebruiken om anderen te ondersteunen op hun reis.

De doelgroep

Het traject is geschikt voor coaches die diepgaand en transformatief met mensen willen werken, voor professionals die op zoek zijn naar hun eigen diepste kracht en deze bij anderen willen aanboren. Een vereiste is dat deelnemers eerder de cursus Zijnsgericht coachen hebben afgerond.

Evaluaties

Bij de eindevaluaties scoorde deze cursus gemiddeld 4,9 op een vijfpuntsschaal!

"Dank jullie wel! Ik heb zoveel baat gehad van het volgen van de cursussen die jullie hebben begeleid. En vooral de ‘Reis van de Held’ heeft mij zoveel inzichten en daarmee rust gegeven. Ik heb tegenwoordig echt het gevoel zelf te kunnen kiezen wat ik WIL doen i.p.v. wat ik denk dat er MOET gebeuren (voor anderen meestal). Jullie hebben daar beiden belangrijke bijdragen aan geleverd met jullie uitstekend georganiseerde bijeenkomsten, krachtige oefeningen, goede inhoudelijke feedback en oprechte empathie. Ik heb er nog elke dag profijt van".
                      Yvette Waard, docent levensmiddelentechnologie, Fontys Hogeschool

Cursusleiding

De cursus wordt gegeven door Fred Korthagen en Ellen Nuijten.

Cursusprijs

€ 1595,- voor het hele traject, incl. koffie, thee, lunches en reader. Hierbij is geen overnachting inbegrepen.

Cursusdata

De cursus van eind 2023 is afgerond.
Als je geïnteresseerd bent om mee te doen met de volgende cursus (waarschijnlijk in 2025): stuur ons een berichtje via de contactpagina , dan krijg je voorrang bij inschrijving, zodra de volgende cursusdata aangekondigd worden.

Locatie

De cursus wordt gegeven in conferentiecentrum Kaap Doorn in Doorn (www.kaapdoorn.nl), midden in de bossen van de Utrechtse heuvelrug.

Wetenschappelijk onderzoek

Thomas Browning van Wayne State College in Nebraska deed een onderzoek naar het krachtgericht coachen van studenten in de lerarenopleiding. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de studenten de fasen van de Reis van de Held doorliepen.
Fred Korthagen begeleidde Thomas bij dit onderzoek, dat gepubliceerd werd in the European Journal of Teacher Education.
Download het artikel

12 fasen in de Reis van de Held

Joseph Campbell beschreef de twaalf fasen van “De Reis van de Held” (zie de figuur rechts) en zag die reis als een metafoor voor het universele menselijke verhaal, met daarin bepaalde archetypische fases en verschijnselen.

De mythologische Reis van de Held vinden we terug in vele verhalen uit alle tijden, zoals de Odyssee, het boek “De Alchemist” van Paulo Coelho, en ook in vele films. Steeds weer keren thema’s terug als het volgen van de lokroep, het stappen over de grens van het vertrouwde, het gevecht met draken en demonen, het krijgen van onverwachte hulp, maar ook het herhaaldelijk ‘getest’ worden. En uiteindelijk de terugkeer naar huis, ogenschijnlijk terug bij af, maar in het bezit van het levenselixer, getransformeerd, op zo’n wijze dat ook anderen daar profijt van kunnen hebben.