Menu Sluiten

Cursus 'Begeleiden van Eigenaarschap bij leren en krachtgericht omgaan met studie-uitstelgedrag'

Wat kun je als mentor of begeleider doen om zelfmanagement bij leerlingen/studenten te bevorderen zodat zij meer eigenaarschap over hun leertaken ontwikkelen en studie-uitstelgedrag leren hanteren? Deze vraag staat centraal in de cursus, die is ontwikkeld in een samenwerkingsproject van Korthagen Opleidingen en Driestar Onderwijsadvies. In 2021 wordt deze cursus voor de tweede maal gegeven.

De cursus bouwt voort op een promotieonderzoek van Lennart Visser naar studie-uitstelgedrag. Effectief bleek een aanpak gebaseerd op de methodiek van Krachtgericht coachen.

De essentie van de aanpak is:
- het leren hanteren van de regie-ik en uitstel-ik;
- het afstemmen op idealen en persoonlijke kwaliteiten;
- de bewustwording van interne belemmeringen en het aanpakken ervan.

Hierdoor ontwikkelen studenten/leerlingen eigenaarschap over hun eigen leerproces.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit mentoren en begeleiders in het VO, MBO, HBO en WO die de leerlingen/studenten willen begeleiden bij het ontwikkelen van eigenaarschap over hun leertaken en het hanteren van studie-uitstelgedrag.

Lennart Visser, Fred Korthagen en Ellen Nuijten schreven samen een artikel over eigenaarschap bij leren in het hoger onderwijs. Klik op de eerste pagina (hieronder) en u kunt het artikel downloaden.

Bron: Visser, L., Korthagen, F & Nuijten, E. (2020). De student aan het roer: Zelfmanagement bij leren. Th&ma Hoger Onderwijs, 20(3), 54-60.

 

 

Cursusleiding

De cursus wordt gegeven door Ellen Nuijten en Lennart Visser.

Cursusprijs

De cursusprijs is € 695,- per deelnemer voor de tweedaagse cursus.

Locatie

De cursusdagen worden gegeven op een lokatie in midden-Nederland.

Data

De cursus werd in 2020 voor het eerst gegeven en wordt in 2021 opnieuw verzorgd, namelijk op woensdag 13 oktober en woensdag 17 november 2021, van 9.30 tot 17.00 uur. In de periode tussen de beide cursusdagen wordt het geleerde toegepast in de eigen praktijk. Inschrijfformulier

In-company

We kunnen de cursus ook in-company verzorgen, afgestemd op de specifieke leervragen van een team. Bij interesse in deze variant, kunt u contact opnemen met ons.