Menu Sluiten

Online krachtgericht coachen

Kun je mensen ook online coachen met de bekende placemats (vloerankers)? We krijgen vragen van onze (oud-)cursisten over dit thema.
Onze eigen ervaringen zijn heel positief: het blijkt heel goed mogelijk om mensen online krachtgericht te coachen. We hebben daarvoor de volgende tips:

  • Stuur je coachee tevoren een bestandje met de bekende vier placemats (vloerankers) en vraag om die te printen. Je kunt zo’n bestandje hier downloaden.
  • Introduceer de werkwijze, geef wat uitleg en vraag je coachee of die dit wil gaan doen.
  • Tijdens de coachingssessie vraag je je coachee de vier placemats neer te leggen, daarbij te gaan staan en ervoor te zorgen dat de camera zo goed mogelijk de coachee laat zien. Het helpt als de coachee de placemats dichter bij elkaar legt dan je gewend bent, zodat je coachee tijdens de sessie zo veel mogelijk in beeld blijft.
  • Het is natuurlijk ook nodig dat je coachee jou kan horen. Je kunt dus het beste je coachee voorafgaande aan de sessie adviseren om het geluid te beluisteren via een luidspreker, of via een draadloze koptelefoon/oortjes, of via een koptelefoon/oortjes met een lang snoertje.
  • Maak je niet te veel zorgen als de coachee af en toe buiten jouw beeld staat. Je kunt de coachee in ieder geval nog horen en je weet op welke positie hij/zij staat. Dat is eigenlijk voldoende.
  • Om je coachee uit te leggen wat precies de bedoeling is van de placemats (aan het begin van de sessie en tijdens het innemen van de verschillende posities) kun je deze sheet downloaden. Die kun je ofwel tevoren opsturen of tijdens de sessie laten zien (met ‘share screen’).
  • In het algemeen geldt bij online coaching dat het nog belangrijker is dan bij een face-to-face-coaching om het contact te versterken door empathie (begrip voor de gevoelens en behoeften van je coachee) en de bekende ‘contactlemniscaat’. Veel succes!